Huidtherapie en zorgverzekering

Wist je dat enkele behandelingen vergoed kunnen worden door de zorgverzekeraar?

Vergoeding huidtherapie uit aanvullende zorgverzekering

Uit de basisverzekering geldt er geen vergoeding voor huidtherapie. Wel zijn er diverse aanvullende pakketten waarmee je je voor huidtherapie kan verzekeren. De vergoedingen verschillen sterk per verzekeraar. Jouw zorgverzekeraar kan je vertellen of de behandeling binnen het door jou gekozen zorgverzekeringspakket wordt vergoed of niet. Wanneer je een naturapolis hebt afgesloten worden de behandelingen alleen vergoed bij gecontracteerde huidtherapeuten. De huidtherapeut heeft dan afspraken gemaakt met de zorgverzekeraar. Als je kiest voor een niet-gecontracteerde huidtherapeut komt (een deel van) de behandeling voor eigen rekening. Bij een restitutiepolis ligt dit anders, je kunt dan naar de huidtherapeut van jouw keuze.

Is een verwijsbrief nodig?

Je kunt uit eigen beweging een afspraak maken bij onze huidtherapeut, daar is geen verwijzing voor nodig. Een paramedicus zonder verwijzing bezoeken heet directe toegang. Sinds 2011 is directe toegang voor de patiënt naar de huidtherapeut mogelijk, wat inhoudt dat er geen verwijzing van arts of specialist meer nodig is.

Wanneer je jezelf zonder verwijzing wendt tot de huidtherapeut, zal de intake met onderzoek worden uitgebreid met een screeningsonderzoek. Tijdens de screening stelt de huidtherapeut vragen over jouw algehele gezondheid en het huidprobleem waarmee je komt. Het kan zijn dat je toch eerst door uw huisarts moet worden gezien of er aanvullende informatie moet worden opgevraagd alvorens de huidtherapeut de behandeling kan starten.

Als u door de huisarts of medisch specialist bent doorverwezen, is deze screening niet nodig.

Mijn zorgverzekeraar vraagt toch om een verwijsbrief.

Ondanks de wettelijk bepaalde directe toegankelijkheid kan het zijn dat jouw zorgverzekeraar een verwijzing van de arts of specialist vraagt. Volgens de aanspraak zorgverzekeringen (basiszorg) zal de zorgverzekeraar moeten kunnen vergewissen dat je voor een juiste medische indicatiestelling onder behandeling bent genomen. De zorgverzekeraar vraagt in die gevallen vaak wel om een verwijzing van huisarts of medisch specialist.

Raadpleeg altijd je polisvoorwaarden om na te gaan welke eisen jouw zorgverzekeraar stelt om tot vergoeding over te gaan.

Welke aandoeningen worden mogelijk verzekerd?

We spreken van acne als poriën met talg, bacteriën en vetzuren verstopt zijn. Deze talgophopingen veroorzaken ontstekingen in de omliggende huid: er ontstaan rode bultjes

Brandwonden

Ernstige brandwonden zorgen meestal voor littekens. Soms geven die littekens problemen. Zo kunnen ze heel rood zijn, pijn doen, jeuken, een trekkend gevoel geven, ...

Couperose

Vaatafwijkingen kunnen het gezicht en decolleté ontsieren. De huidtherapeut helpt patiënten met couperose, spider naevus en rosacea om de gevolgen van vaatproblemen te verminderen.

Littekens

Littekens zijn ontsierende en vaak gevoelige huidafwijkingen die ontstaan als de wondgenezing verstoord wordt.

Overbeharing

We spreken van overbeharing als er teveel en te dikke haren groeien op plekken waar normaal geen of slechts dunne haren groeien.

Pigment

We spreken van pigmentstoornissen als er teveel of juist te weinig pigment in de huid aanwezig is. De huidtherapeut behandelt patiënten met hyperpigmentatie (teveel pigment)

Ouderdomsvlekken

Een lentigo, ook wel ouderdomsvlek of levervlek genoemd. Dit is een veel voorkomende, bruine verkleuring van de huid die doorgaans goedaardig is.

Spider naevus

Een spider naevus is een plaatselijke verwijding van een huidvaatje. Het ziet eruit als een kleine rode stip met kleine uitlopers (zoals een spin). Het wordt veelal gezien bij zwangere vrouwen.

De lijst met aandoeningen is niet compleet. Voor een overzicht verwijzen we jou graag naar https://www.huidtherapie.nl/aandoeningen/ waar je alle aandoeningen en informatie betreffende verzekerde zorg kan terugvinden.