Filler behandelingen tijdens de zwangerschap

Fillers zijn heel populair maar mag je een behandeling met fillers ondergaan als je zwanger bent?

pregnant woman in a suit close-up on a gray background.

artikel gepubliceerd op: oktober 14, 2021

Fillers zijn enorm populair. Fillers vullen ondermeer die storende rimpels en lijntjes in het gezicht op. Het resultaat van een behandeling met fillers is een jeugdige uitstraling en een frisse glow in jouw gezicht. De fillers die daarvoor gebruikt worden zijn doorgaans op basis van de stof hyaluronzuur, een lichaamseigen stof in ons lichaam die zorgt voor de hydratatie van de huid. Hyaluronzuur wordt door het lichaam op natuurlijke wijze weer afgebroken en afgevoerd. Toch wordt deze behandeling in Nederland niet bij zwangere vrouwen uitgevoerd.

Mag je een behandeling met fillers ondergaan als je zwanger bent?

Een vraag die ons heel vaak gesteld wordt: mag je een behandeling met fillers ondergaan als je zwanger bent? Helaas is het antwoord hierop nee. Ondanks dat bijwerkingen en andere problemen in relatie tot filler behandelingen amper voorkomen, staat bij ons veiligheid steeds voorop.

Redenen waarom je geen Filler behandeling mag ondergaan als je zwanger bent

Redenen hiervoor zijn dat het onvoldoende onderzocht is, er een klein risico bestaat dar er complicaties kunnen optreden na een behandeling en er afspraken zijn vastgelegd middels wet- en regelgeving en daar dient iedere cosmetisch arts zich aan te houden.

Niet voldoende onderzocht

Onderzoek naar het gebruik van fillers tijdens de zwangerschap is onvoldoende. Dierproeven hebben weliswaar aangetoond dat het gebruik van fillers, zelfs bij hoge doseringen, onschadelijk is. Aangezien deze onderzoeken echter vanuit ethisch oogpunt niet bij mensen kunnen worden uitgevoerd, kan de veiligheid niet worden gegarandeerd (gebaseerd op bewijs) en wordt behandeling tijdens de zwangerschap niet aanbevolen.

Risico’s en complicaties van Fillers

Een andere reden om geen filler behandeling tijdens de zwangerschap uit te voeren, is dat in uitzonderlijke situaties een allergische reactie kan optreden. Er zijn meestal medicijnen die deze allergische reactie kunnen onderdrukken. Helaas zijn sommige van deze medicijnen niet bevorderlijk voor zwangerschap. In zeldzame gevallen kunnen er ook andere complicaties optreden na de fillerbehandeling, waardoor interventie nodig is om de filler op te lossen. Daarnaast worden af en toe ook andere medicijnen voorgeschreven. Mede daardoor zijn fillers niet aan te raden tijdens de zwangerschap.

Wet- en regelgeving

In Nederland hebben we regels voor het gebruik van botox en fillers. Daarin staat dat cosmetische chirurgie, inclusief botox- en/of fillerbehandelingen, niet mogen worden uitgevoerd bij personen onder de 18 jaar. De consensus is ook dat zwangere vrouwen geen behandeling mogen krijgen vóór de zwangerschap en eventuele borstvoeding. De reden is dat de effecten van deze behandelingen op de ongeboren baby niet goed zijn onderzocht.

Mag een Filler behandeling na de zwangerschap?

Ja, dat mag! Tenminste, als je geen borstvoeding geeft. Zolang je nog borstvoeding geeft worden (in Nederland) geen botox- of filler behandelingen toegepast. Dit heeft ook weer alles te maken met het feit dat niet voldoende bekend is of, en wat de effecten daarvan op de baby kunnen zijn.

Wist je niet dat je zwanger was en heb je toch een filler behandeling gehad?

Het kan natuurlijk gebeuren dat je nog niet wist dat je zwanger was ten tijde van je filler behandeling. Raak na het lezen van dit artikel niet in paniek, en laat je niet bang maken door anderen. Dat zorgt alleen maar voor onnodige stress. Wel even melden bij je behandelend arts of verloskundige. De kans op problemen na een filler behandeling is erg klein. Zoals eerder geschreven behandelen wij bij gebrek aan voldoende onderzoek zwangere vrouwen in Nederland niet met botox of fillers. Niet omdat is aangetoond dat het gevaarlijk is voor baby’s.

Alternatieven voor een filler behandeling

Natuurlijk wil je er op je best uitzien, ook tijdens je zwangerschap. Je zult het alleen even moeten doen zonder botox of fillers. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je jezelf niet mag trakteren op een fijne peeling, masker of andere gezichtsbehandelingen.

Lees ook:

Zeg vaarwel tegen waxen en scheren!

Wanneer ben ik geschikt voor laser ontharen? Om een optimaal resultaat te behalen, is het ...

Mommy to be? Get Glowy!

Hoe zorg je voor je huid tijdens de zwangerschap? Dit is een vraag die veel ...

De kracht van combinatiebehandelingen

Hoe haal je meer uit je behandelingen bij Glow Clinic?   Bij Glow Clinic geloven wij ...

Anti-age producten; onzin of goede investering?

Bestaan anti-aging producten nu écht?   Het antwoord op die vraag ligt wat ingewikkelder. Naar mijn ...

Wist je dat je jouw oorlellen weer mooi gevuld krijgt met een filler?

Vogue Magazine had het al eens over 'het jaar van de oorlel'.  Interessant? Lees dan ...

Have a healthy Halloween

1. Gezonde, gladde én rimpelvrije huid! Pompoenen zijn heerlijk om te eten, maar wist je ...

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Zo blijf je steeds op de hoogte van onze nieuwste behandelingen, acties en meer...

Something went wrong. Please check your entries and try again.