Wat is botox

Botox verzacht rimpels door de activiteit van de onderliggende spier te verminderen en is het meest geschikt voor het verzachten van expressierimpels.

Botox vermindert expressierimpels

Botox of beter gezegd botuline toxine zoals de werkzame stof echt heet, is een natuurlijk eiwit dat werkt als spierontspanner. Rimpels die ontstaan op plaatsen in het gezicht waar de mimiek het sterkst is kunnen met botox behandeld worden. Door de spieren met botox te injecteren, ontspannen ze en trekken minder samen. Hierdoor wordt de huid gladder en zijn de rimpels nauwelijks zichtbaar.

Botox wat eigenlijk een merknaam is wordt al sinds de jaren 70 gebruikt in de geneeskunde en is absoluut veilig. Er zijn verschillende merken op de markt van deze spierontspannende stof waarvan de bekendste zijn Botox, Azzalure, Dysport en Bocouture. Naast haar cosmetische eigenschappen wordt botox ook ingezet voor verschillende medische toepassingen, zoals migraine, tandenknarsen en overmatig transpireren.

Door kleine hoeveelheden botuline toxine met precisie te injecteren pakt deze stof de oorzaak van bepaalde rimpels aan, namelijk die rimpels die worden veroorzaakt door spieractiviteit. Botox of botuline toxine is dus een stof die de spieren ontspant, het blokkeert als het ware tijdelijk de zenuwimpuls die voor de mimische samentrekking zorgt. De huid wordt gladder, de klachten nemen af en rimpels vervagen.

Spierontspanner

Vermindert expressierimpels

Huid wordt gladder

Al gebruikt sinds jaren 70

Effect: gem. 3 tot 4 maanden

Weinig tot geen complicaties

Snelle behandeling

Vrijwel pijnloos

8 weken na de eerste behandeling is het resultaat optimaal

Botox is tijdelijk

Botox houdt gemiddeld 3 tot 4 (soms tot 6 maanden) aan en is dan door het lichaam volledig afgebroken. Sommige mensen ervaren een langere werking, maar dat wordt voornamelijk veroorzaakt doordat de behandelde spiertjes zichzelf aanpassen en daardoor het effect langer blijft. Wanneer bepaalde spiertjes maanden lang ontspannen blijven door de botuline toxine, leer je de beweging die de rimpel veroorzaakte vanzelf steeds iets meer af.

Krijg je van botox een expressieloos gezicht?

Door de spierontspannende eigenschappen van botox bestaat er een klein risico op een emotieloze uitstraling of hangende oogleden. Met name als het niet goed wordt ingebracht of er te veel botuline toxine wordt gebruikt. Gelukkig wordt dit risico bij een gespecialiseerde kliniek met ervaren gediplomeerde artsen als Glow Clinic zoveel mogelijk geminimaliseerd. Echter het risico compleet wegnemen is onmogelijk. Wij gaan wel steeds voor een natuurlijk resultaat.

Laat de prijs van de botoxbehandeling je keuze niet beïnvloeden. Als een actie te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo. En juist met je uiterlijk wil je geen risico’s nemen? Laat jouw botox behandeling uitvoeren door artsen met een keurmerk en die hiervoor opgeleid zijn. Gerenommeerde artsen zoals onze artsen kun je herkennen aan hun BIG-code. De ingreep lijkt simpel, maar de ervaring van je arts bepaalt het resultaat. Doe dus goed je research of beter, vertrouw op Glow en al haar ervaring.

Over de botox behandeling

Botuline toxine wordt met een zeer fijne naald geïnjecteerd. Het prikje zelf wordt door de meeste mensen niet als pijnlijk ervaren. Wanneer de vloeistof onder de huid wordt gespoten, kan dit een beetje branderig aanvoelen, afhankelijk van de plek. De behandeling duurt gemiddeld 15 minuten.

Na de behandeling kan de injectieplek kort rood zien en er kan soms een klein blauw plekje ontstaan, wat eenvoudig te camoufleren is. Na de behandeling kun je op jouw gebruikelijke wijze je huid verzorgen. Tijdens de eerste 24 uur na de behandeling wordt intensieve inspanning, een bezoek aan de sauna of zonnebank afgeraden, evenals druk uitoefenen op de behandelde plek.

De botuline toxine zal geleidelijk inwerken. Het uiteindelijke resultaat wordt na 10-14 dagen zichtbaar en houdt gemiddeld 3 tot 4 (soms tot 6 maanden) aan afhankelijk van het huidtype, de grootte en sterkte van de spier en eventuele voorgaande behandelingen. Gemiddeld zien we onze klanten 2 a 3 keer per jaar voor een botox herhaling.

Botox

Afspraak maken voor een botox behandeling bij Glow Clinic Breda?

De ervaren artsen van Glow Clinic Breda helpen je snel en met veel persoonlijk aandacht verder aan een stralende jij. Kom jij ons ook ontdekken?

Botox veelgestelde vragen

Waarvoor is botox geschikt? 

Voor alle rimpels die ontstaan door spieractiviteit. Denk aan fronsrimpels, kraaienpootjes, horizontale lijnen op het voorhoofd. Minder bekende indicaties zie je hier. Verder kan botox gebuikt worden voor medische doeleinden, zoals migraine en overmatig transpireren. Meer lezen. 

Hoelang houdt het effect?

Gemiddeld 3 maanden, maar dit kan -afhankelijk van je spiersterkte- korter of langer zijn. Als je langer en op tijd botox zou herhalen, worden de spieren steeds zwakker, waardoor je op den duur langer op botox zult reageren. De meeste mensen halen dan 4-6 maanden.

Wat zijn zones?

Bij botoxbehandelingen spreken we over zones. Die verwijzen naar bepaalde spiergroepen; bijvoorbeeld de fronsspier, voorhoofd en kraaienpootjes zijn 1 zone. Je hebt ook halve zones,

Wat is het verschil met fillers? 

Botox beïnvloedt de spieractiviteit, maar geeft geen volume zoals fillers.

Als ik stop met botox. Krijg ik dan juist meer rimpels?

Je oorspronkelijke verouderingsproces komt langzaam terug. Het is niet zo dat je meer of sneller rimpels terugkrijgt.

Hoelang duurt de behandeling?

Inclusief consult 30 min. De behandeling zelf is maximaal 5-10 min.

Kan ik botox preventief gebruiken?

Ja, dat kan. Een rimpel die niet kán ontstaan, krijg je ook niet. De minimumleeftijd is 18 jaar.

Mag ik alcohol voor en na een botox behandeling?

Alcohol verwijdt je bloedvaten, daardoor kan botox zich makkelijker gaan verplaatsen en wordt het risico op bijwerkingen iets groter. Zelfs met alcohol blijft het zeer uitzonderlijk dat botox zich verplaatst naar een aangrenzende spier. Desondanks raden we je echter aan om zo veilig mogelijk een behandeling te starten en minimaal 24 uur voor en na je botox behandeling geen alcohol te drinken.

Wat is botox?

In medische term is botox de stofnaam: botuline toxine type A. Deze stof werd als eerste op de markt gebracht onder de merknaam Botox®. Daarom heten alle soorten toxines in de volksmond tegenwoordig botox. Naast Botox zijn Bocouture® en Azzalure® de bekendste merken in Europa.

Wat mag ik niet doen na een botoxbehandeling?

De eerste 24 uur niet veel zweten (sporten, sauna of zonnebank). Fietsen is geen probleem. Verder: niet koelen en heel belangrijk: niet wrijven. We willen niet dat de botox naar een andere spier verplaatst. Alcoholconsumptie is geen probleem. Bukken mag ook als je geen last hebt.

Risico’s?

Er is een klein risico op een blauwe plek, maar verder is botox veilig.

Welke merken hebben jullie?

Glow Clinic werkt met Bocouture® en Azzalure®.

Is botox veilig?

Jazeker, want botox is puur eiwit, dat geproduceerd wordt door de bacterie clostridium botulinum. In grote hoeveelheden is het bekend als een gif, dat botulisme kan veroorzaken. In de medisch wereld wordt het in kleine hoeveelheden toegepast bij spier- en zenuwziekten. In de cosmetische branche wordt het in verdunde hoeveelheid heel lokaal toegepast (1/100-1/200). Vergelijk het maar met keukenzout: In kleine hoeveelheid is het geen probleem, maar als je een grote pot in 1x zou opeten, gaat het mis.

Omdat het puur eiwit is, wordt het 100% door je lichaam afgebroken en afgevoerd. Er blijft dus niks achter in je lichaam.

Moet ik een botoxbehandeling herhalen?

Als je het resultaat wilt behouden of verbeteren, is het wenselijk om de behandeling na enkele maanden te herhalen. De optimale timing is als 70% van de spieractiviteit (niet de rimpel!) terugkomt. Dit varieert per persoon. Hier lees je wat er gebeurt als je stopt met de botoxbehandeling.

Wanneer mag je geen botox doen?

  • als je zwanger bent of borstvoeding geeft
  • bij bewezen overgevoeligheid voor botulinetoxine-A of elke andere hulpstof die het geneesmiddel bevat
  • bij een ontsteking op de injectieplaats
  • bij bepaalde zenuw- en spierziektes
  • bij gebruik van medicatie zoals aminoglycoside antibiotica

Welk botox-merk is het beste?

Er bestaat geen beste botox. Bij de meeste mensen werken alle 3 merken even goed. Enkele keren zien we dat een merk minder ‘pakt’. Bij Glow Clinic hebben we daarom altijd 2 merken op voorraad.

Hoe werkt botox? 

Botox bindt zich vast aan zenuwuiteinde. Hierdoor worden de signalen van de zenuwen naar spieren geblokkeerd. Specifieke spieren die bijvoorbeeld fronsrimpels, rimpels op de voorhoofd en kraaienpootjes veroorzaken, zijn dan continu ontspannen. En de rimpels kunnen optimaal herstellen. Ze worden zachter of gaan zelfs helemaal weg. 

Wordt het onnatuurlijk? Krijg ik een ‘botox frozen’ hoofd?

Glow Clinic vindt een natuurlijk resultaat erg belangrijk. Als je botox op de juiste plek juist doseert, behoud je je eigen mimiek. Onze artsen hebben jarenlang ervaring en stellen een persoonlijk behandelplan op.

Wanneer zie je het resultaat?

Na 2-3 dagen begin je het effect te merken. De spieren worden minder krachtig. Deze procedure duurt tot 2 weken, dan heb je het optimale resultaat bereikt. Bij Glow Clinic vragen we je na 2 tot 4 weken op controle te komen. Wij kunnen dan samen beoordelen en eventueel wat ‘bijprikken’ (bij de prijs inbegrepen).

De rimpel zelf is na 2 weken al minder geworden, maar zolang de spieren ontspannen zijn, kunnen de lijntjes blijven herstellen en worden ze steeds minder zichtbaar.

Is het pijnlijk?

Het is niet pijnloos, maar de meeste mensen zeggen dat de pijn minimaal is en dat het erg meevalt. Wij gebruiken speciale babynaaldjes en PH neutrale oplosmiddel om de pijn te minimaliseren. Bij Glow Clinic komen zelfs mensen met naaldfobie.