Anti-age producten; onzin of goede investering?

In deze blog gaat onze huidtherapeut Sanne dieper in op deze vraag. Sanne heeft na haar studie huidtherapie een heleboel kennis opgedaan die ze graag met jullie deelt. Vanaf 2022 is ze nu ook werkzaam als huidtherapeute bij Glow Clinic, waar ze het team van cosmetisch artsen versterkt. In deze blog geeft Sanne haar visie op het gebruik van anti-age producten. Meer vragen? Dan kan je altijd een gratis en vrijblijvend consult inboeken.

portrait,of,attractive,blond,woman,applying,anti aging,cream

artikel gepubliceerd op: januari 9, 2023

Bestaan anti-aging producten nu écht?  

Het antwoord op die vraag ligt wat ingewikkelder. Naar mijn mening worden producten te snel als ‘anti-aging’ bestempeld. Er zijn zeker ingrediënten die de huid steviger en elastischer maken en op deze manier de huid dus langer mooi en egaal kunnen houden. Maar niet alles wat verkocht wordt als anti-aging, is dat ook. 

Om een keuze te maken in huidverzorging die past bij jou, is het belangrijk om het principe van huidveroudering te begrijpen. Er bestaan namelijk twee soorten huidveroudering; de natuurlijke veroudering veroorzaakt door onze eigen genen en huidveroudering veroorzaakt door externe factoren. Denk hierbij aan de zon, roken, mimiek, alcohol en verkeerd gebruik van cosmetica. 

Met name de zon is een grote boosdoener wat betreft huidveroudering. Maar liefst 90% van huidveroudering wordt veroorzaakt door UV-straling. De straling van de zon is verantwoordelijk voor verbranding van de huid en dit kan resulteren in DNA schade. Zo kunnen pigmentvlekken ontstaan en ook kwaadaardigheden zoals huidkanker. Daarnaast zorgt de straling voor beschadiging van het collageen en elastine in je huid. Laten deze twee stoffen juíst verantwoordelijk zijn voor de stevigheid en elasticiteit van de huid! Wanneer collageen en elastine vroegtijdig worden afgebroken, worden fijne lijntjes en rimpels zichtbaar. Ook het hyaluronzuurgehalte in de huid neemt af wat zorgt voor een dunnere en kwetsbare huid. Naast de straling van de zon, geven recente onderzoeken ook het verband tussen blauw licht (licht van je telefoon, laptop, tablet) en huidveroudering weer…

Aan het natuurlijk verloop van huidveroudering kunnen wij weinig doen. De externe factoren die voor veroudering zorgen, kunnen wij wél zo optimaal mogelijk beïnvloeden. Naast het beschermen van de huid tegen de zon en het hebben van een gezonde levensstijl en voedingspatroon, kunnen passende huidverzorgingsproducten veel verschil maken. 

Zonbescherming, zelfs wanneer de zon niet schijnt

Waarom het belangrijk is om onze huid te beschermen tegen de zon, begrijpen we nu. Maar waar moet je opletten bij het aanschaffen van een zonbeschermingscrème? Kijk allereerst naar de beschermingsfactor (liefst factor 30 of 50) en welke soort filters het product bevat. UVA, UVB, IR en HEV beschermen tegen een breed spectrum aan straling. Zo kan jij zelfs veilig werken achter de laptop! Mijn favoriet? De Mesoprotech Mineral Matt Anti-Aging Fluid van Mesoestetic! Door de minerale filter is deze zonbeschermingscrème zelfs geschikt voor de gevoelige huid en bevat het alle vier filters. 

meso

Celvernieuwing stimuleren door exfoliëren

Bij het ouder worden van de huid vertraagt de celdeling ook. Om de cel vernieuwing te stimuleren kunnen producten met zuren gebruikt worden, denk hierbij aan glycolzuur, salicylzuur en niacinamide. De huid voelt zachter aan en zal frisser en stralender ogen. In de kliniek zie ik mooie resultaten met het gebruik van de Resurfacing Peel Booster en de Brightening Peel Booster van Mesoestetic. Maar ook de Glycolic Renewal Cleanser en de Glycolic 10 Renew Overnight van Skinceuticals vind ik prettig in gebruik!

Vitamine A zuur

Vitamine A zuur, ook bekend als retinol, stimuleert een gezonde celdeling en de productie van collageen en elastine. Daarbij worden enzymen die collageen en elastine afbreken, geremd. Fibroblasten zijn de belangrijkste cellen in het bindweefsel van de huid. Ze zijn grotendeels verantwoordelijk voor de aanmaak van collageen. Door het gebruik van Vitamine A zuur wordt meer collageen aangemaakt, tevens verlengt het de levensduur van fibroblasten. Ben je al om? Probeer dan de Retinol 0.3 van Skinceuticals en combineer het met de Skinceuticals Tripeptide-R Neck Repair voor de hals. De huid van de hals is gevoeliger en kan sterker reageren op het gebruik van retinol (roodheid, schilfering). De Tripeptide-R Neck Repair verstevigd de huid van de hals, met minder kans op irritatie. 

Vitamine C

Vitamine C zit in onze voeding, maar wist je dat het ook essentieel is voor de vorming van collageen en het stabiliseren van pigment? Vitamine C heeft ontzettend veel voordelen wanneer het aangebracht wordt op de huid. Het is namelijk een antioxidant wat UV-schade kan beperken en het pigment in de huid stabiel(er) kan houden. Vitamine C kan het gehele jaar door gebruikt worden, waarbij de keuze gemaakt kan worden per huidtype. Voor een wat gevoelige huid zou ik serum 10 van skinceuticals adviseren. Wil je meer focussen op pigment en hydratatie? Dan past de Phlorentin CF of CE Ferulic beter bij je!

Anti-age producten bestaan dus wel. Belangrijk is om kritisch naar de ingrediënten te kijken van producten. Welke ingrediënten bevat het waardoor het een anti-age werking zou kunnen hebben? Producten zonder een ‘anti-age’ label, kunnen ook anti-aging werken! Producten zoals exfolianten, vitamine c serums en zonbescherming zijn naar mijn mening noodzakelijk in een complete routine voor een gezonde en stralende huid. Als je je goed laat informeren over welke producten jouw huid nodig heeft, bespaar je jezelf waarschijnlijk een hele boel anti-age miskopen! Hulp nodig? Bij mij ben je in ieder geval altijd welkom!

Lees ook:

Zeg vaarwel tegen waxen en scheren!

Wanneer ben ik geschikt voor laser ontharen? Om een optimaal resultaat te behalen, is het ...

Mommy to be? Get Glowy!

Hoe zorg je voor je huid tijdens de zwangerschap? Dit is een vraag die veel ...

De kracht van combinatiebehandelingen

Hoe haal je meer uit je behandelingen bij Glow Clinic?   Bij Glow Clinic geloven wij ...

Anti-age producten; onzin of goede investering?

Bestaan anti-aging producten nu écht?   Het antwoord op die vraag ligt wat ingewikkelder. Naar mijn ...

Wist je dat je jouw oorlellen weer mooi gevuld krijgt met een filler?

Vogue Magazine had het al eens over 'het jaar van de oorlel'.  Interessant? Lees dan ...

Have a healthy Halloween

1. Gezonde, gladde én rimpelvrije huid! Pompoenen zijn heerlijk om te eten, maar wist je ...

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Zo blijf je steeds op de hoogte van onze nieuwste behandelingen, acties en meer...

Something went wrong. Please check your entries and try again.